Hobby bloggen

En till WordPress-webbplats

Drönare

7 juli, 2016 by Posted in: Drönare

Drönare

Drönare ingår i kategorin luftfartyg. Dessa är motorförsedda samt obemannade som antingen styrs autonomt eller fjärrstyrs från marken. Det finns olika typer av drönare. Alltifrån små quadrocopters till stora flygplansliknande drönare (förarlösa plan). Ett annat vanligt namn för drönare är UAV (Unmanned Aerial Vehicle).

 

Kategorier

Det finns fyra kategorier bland drönare. Dessa är:

 

Kategori 1A – Maximal startvikt på mindre än eller lika med 1,5kg.

 

Kategori 1B – Maximal startvikt på mer än 1,5kg men mindre än eller lika med 7kg.

 

Kategori 2 – Maximal startvikt på mer än 7kg.

 

Kategorierna 1A, 1B samt 2 har kravet att de enbart får flygas inom synhåll för piloten.

 

Kategori 3 – Tillstånd för denna typ av drönare söks om den ska flygas utom synhåll för piloten.

 

Att flyga nära flygplatser

Tillstånd krävs för att kunna flyga med större drönare inom en flygplats kontrollzon. Sådana områden sträcker sig flera mil runt samt ifrån flygplatsen. Tillstånd söks hos Luftfartsverket i sådana fall.

 

Quadrocopter:

Quadrocopters är drönare som är formade som helikoptrar vilka innehar fyra rotorer. Quadrocopters styrs från marken med hjälp av kontroller (radiostyrda).

 

Är det en större drönare av denna typ som flyger längre sträckor kan denna programmeras så att den vid eventuella signalproblem kan återvända till den plats där signalen senast uppfattades av kontrollen. På det sättet kan man styra tillbaka den. Dessa drönare kan flyga flera kilometer bort från kontrollen då man även har en kamera som hjälper en med lokalisering.

 

Andra typer av quadrocopters är små leksaksliknande drönare med små kontroller som man kan flyga hemma. Dessa har inte kameror men är roliga att flyga som hobby. Man kan göra olika trick med drönaren samt arrangera tävlingar med sina vänner.

Inläggsnavigering


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>