8 snickeriverktyg för hobbysnickaren

Vad behöver man om man vill börja snickra som hobby? Hobby och Hantverk tar en titt på några av de viktigaste snickeriverktygen att ha i din hobbyverkstad. Köp ett färdigt verktygspaket eller plocka ihop en egen verktygslåda.

Hyvel

hyvel

En handhyvel är egentligen ett ganska enkelt verktyg, men ack så viktigt för dig som snickrar! Den är byggd av en kullad stock med handtag varpå det sitter en sula samt egg av stål.

Med en hyvel skär du lätt bort det översta lagret och jämnar ut ojämnheter i trä. Den används när den del av träet som du ska avlägsna är för liten för en såg men för stor för att slipa bort med sandpapper eller fil.

Hammare

hammare

Vad är en snickare utan hammare? Någon närmare presentation behövs knappast men visste du att det finns över 25 olika typer av hammare? Den typiska snickarhammaren är en klohammare med kraftig ban (slag) och klo (för att dra ur spik med).

Måttband

måttband

Om du inte tänkt improvisera helt och hållet kommer du att behöva ett måttband. En talmeter är vanlig bland snickare. Det är ett slags utdragbart måttband av stål.

Såg

såg

Du behöver en såg för att kapa trä. En helt vanlig fogsvans är den vanligaste handsågen för snickare. Den använder du för att såga plank, brädor och reglar. Om du vill kapa tavellister använder du en geringssåg. Ska du såga i tunna material använder du med fördel en japansåg.

Med en figursåg eller lövsåg kan du på ett smidigt sätt såga till figurer och oregelbundna linjer. Vill du börja såga utifrån ett hål använder du en sticksåg.

Sandpapper

sandpapper

Ett sandpapper är ett slags papper som är belagt med slipkorn. Dessa finns att köpa i olika grovkorniget. Med grova korn får du en grövre slipning. Ju längre du bearbetar en yta desto finare korn vill du ha. Du går från grovt till fint till dess att du är nöjd med resultatet.

Kniv

kniv

En kniv kommer nästan alltid till användning för en snickare. En vanlig variant är brytbladskniven. Den har ett tunt blad som brytas av för att alltid vara vasst. Med den kan du skära av trä, läder, papper med mera. En vanlig morakniv kan också vara bra att ha för att tälja, runda ett hörn eller skära av saker med.

Tving

tving
Foto: Luigi Zanasi, CC BY-SA 2.0 CA <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/ca/deed.en>, Wikimedia Commons

När du vill limma ihop två träbitar med varandra kommer en tving till användning. Det är typ av låsbart verktyg som ofta är tillverkat i trä men det finns även varianter av metall. Bestryk den yta som ska limmas, foga samman de två träbitarna och pressa ihop med tvingen. Låt stå och torka innan du tar bort tvingen.

Svarv

svarv

Med en svarv kan du skapa rundade träföremål. Det kan till exempel vara lämpligt om du vill göra en fot till en lampa eller ett ben till ett bord. En elektrisk träsvarv är en ganska så stor maskin så det kanske inte är något du köper först av allt, men den är riktigt kul att ha om du tar ditt hantverk på allvar.

Leave a Comment