Blyertspenna eller kol? – Vad är bäst?

Vem som helt kan greppa en blyertspenna och klottra på en bit ritpapper. Men vill du ta dina skisser och teckningar till nästa nivå kan det vara läge att titta närmare på blyertspennor av olika hårdhet. Kanske är det dags att prova på teckningskol också!

Frågan är – hur väljer du rätt mellan blyertspenna och ritkol? Och vilken sort ska man välja?

Här är en liten guide:

Vad är teckningskol?

Kol är ett matt mörkt material att teckna med. Det smular lätt. Teckningskol används ofta för mer uttrycksfulla verk.

Kolet har gjort avtryck i historien så långt tillbaka som 23 000 f.Kr. i grottmålningar. Det tillverkas genom att man bränner trä eller växter, ofta genom torrdestillering. Som torrt material kan ritkol användas som pulver eller som pinnar, kolpennor eller kolstift.

Ibland blandas kol med vax eller gummi som bindemedel för att det ska bli lättare att hantera.

På engelska heter det kol som används för teckningar och skisser för ”charcoal”.

Varför rita med kol?

Kol skapar ett brett spektrum av nyanser från intensivt mattsvart till ganska mjukt grått. Det går lätt att svepa bort kolet från en yta med handen. Även fläckar från koldamm kan tas bort från ytstrukturen.

Den typ av trä som används, bindemedel och format påverkar drastiskt kolets struktur. Därför finns flera huvudsakliga typer och användningsområden beroende på typ av kol.

Tänk på att… Det är viktigt att använda rätt papper när du tecknar med kol. Du behöver ett papper med grov yta eller ytstruktur, så kallat gräng. När du tecknar med kol är det även viktigt att fixera teckningen med ett fixativ. Det är ett medel som du sprayar över teckningen. När det torkat påverkas inte kolteckningen av beröring.

Vad är grafit?

Grafit är det material som ingår i blyertspennor. Det är ett av de mest kända material som används av konstnärer. Ändå har grafit faktiskt bara använts i cirka 600 år.

Trots namnet ”blyerts” innehåller blyertspennor inget bly. Förvirringen beror troligtvis på att man förr trodde att grafit egentligen var bly. År 1779 upptäckte den svenske kemisten Carl Wilhelm Scheele att grafit är en mineraltyp av kol. På engelska heter blyertspenna ”graphite pencil”.

Moderna pennor är gjorda av en pasta av renad grafit, lera och vatten. Efter en delvis torkning i en filtreringsprocess pressas den ut och bränns vid hög värme.

Grafit är en grå, metallisk mineral som vanligtvis används för att skriva och rita. Den är både mjuk och spröd och kräver skyddande bindemedel eller skal som man ser hos vanliga pennor. Många konstnärer anser att grafit är ett måste när det kommer till att framställa skisser och arbeta med små, avgörande detaljer. Den kan smetas ut, dämpas och suddas ut för att få olika effekter.

Likheter mellan blyertspennor och kol

Kemiskt består grafitpennor och kol av samma ursprungliga ämne: kol. Det går att få till liknande resultat med båda, och konstnärer använder sig av båda, men oftast vid olika tillfällen.

Både kol och grafit finns i olika hårdhetsgrader. Var och en finns också i en mängd olika kvaliteter. Köpare som vill ha ett kvalitetsmässigt bra resultat bör akta sig för allt för billiga alternativ.

Skillnader mellan blyertspennor och kol

Kol ger mer intensivt svart än vad grafit vanligtvis klarar att ge. Kol saknar däremot det spegelblanka som grafit ofta får på papper.

Kol har en trubbighet som gör att du tvingas tänka mer på de stora dragen. Det tillåter dig inte att fokusera allt för mycket på detaljerna. Istället blir proportioner och toner viktigare. Många upplever att det är lättare att skissa med kol eftersom det hör till materialets natur att man inte kan gå in för mycket i detaljer.

Grafitpennor är mindre smetiga på papper och ger renare resultat. Med blyertspennor har du mycket större kontroll över detaljerna.

Tips: Köp bara ritpennor och ritkol av hög kvalitet

Som nybörjare kan det vara frestande att köpa billigt ritmateriel. Tanken kanske ändå bara är att prova på, eller hur? Varför köpa proffsiga ritpennor?

Men sanningen är att allt för billiga material ofta leder till frustration. Du riskerar att överge din nya hobby. Det är inte lika roligt att rita med billiga pennor och billigt kol av låg kvalitet.

Du begränsar din potential redan från början om du köper låg kvalitet. Med kvalitetspennor däremot kan uppnå ett bättre resultat redan från början. Det är kul och motiverande! Du ökar chansen att du vill fortsätta utvecklas.

Tips – Köp pennor online på exempelvis penstore.se

Vilka pennor och kol ska man köpa?

Det finns ett mycket stort utbud av både pennor och kol. Dels finns både olika typer och format samt ett antal olika tillverkare.

Typer av ritkol

 • Kolpenna: Pennor som ser ut som blyertspennor. De har kol i mitten istället för grafit. Att rita med kolpennor är ett bra val för nybörjaren som vill prova på kol men de används även av proffs. Det finns även vit kolpenna för att rita på svart eller mörkt papper.
 • Träkolspinne av pilträ, vide eller vinstockar: Ganska vanliga material i teckningskol. En träkolpinne går av ganska lätt.
 • Grafitstift: Ett mer kompakt kol än träkolspinnar. Ger mer svärta och är bättre för detaljer. Brukar vara hårdare än träkolpinnar.
 • Kolpulver: Ett pulver av kol som appliceras med pensel, finger eller stompfer. Går att blanda med vatten eller bindemedel. Då kan kolpulver användas för att måla med. Används ofta för större ytor eller för att skapa vackra toner, t.ex. för hy eller skugga.

Kolpennor och träkolpinnar har alltid en viss hårdhet. De vanligaste hårdheterna på kol är:

 • H: Hård
 • HB: Ganska hård
 • 2B: Medium
 • 4B: Mjuk
 • 6B: Extra mjuk
 • 9B: Extremt mjuk

Typer av grafitpennor

Grafitpennor märks efter hårdheten som sätts efter en HB-skala. Skalan går från 9B till 9H:

 • 9B = mjukast penna. B står för Black.
 • 9H = hårdast penna. H står för Hard.

De mjuka blyertspennorna (de med ”B”) har mer grafit och mindre lera. De passar bra för att skissa och rita.

De hårda pennorna (de med ”H”) har mer lera och mindre grafit. Hårda blyertspennor är bra för detaljer och fina linjer som är svåra att sudda ut.

Pennor märkta med ”HB” är ett mellanting. Det är en ”genomsnittspenna” som är trevlig och passar för det mesta. Utöver denna skala finns även blyertspennor som märkts med F. Det är en mycket fin och extremt hård typ av ritpenna.

Kol är perfekt när du vill ha teckningar som är väldigt definierade utan någon irriterande reflektion i ljus. Det är inte lika blankt när det används för extremt mörkt svart. Dessa mörkaste partier är dessutom ganska enkla att få till med kol. Det kräver dock självförtroende och skicklighet på grund av kolets ”smetighet”. En slintande handrörelse kan snabbt förstöra din teckning.

Vilka grafitpennor ska jag köpa?

Om du precis har kommit igång med att teckna eller skissa behöver du inte frestas av att köpa uppsättningar med ritpennor med hela omfånget från 9B till 9H och F.

Du klarar dig bra med endast fyra pennor. Välj alltså hellre fyra dyra pennor än en hel uppsättning med billiga blyertspennor. Kvalitet framför kvantitet.

 • HB är bäst för teckningar med extremt ljusa linjer gjorda på slätt papper. Det fungerar också ganska bra för att rita innan man lägger på akvarell eller annan färg. Särskilt bra för nybörjare som vill prova på att teckna och skissa. Mindre bra för att tona och skugga.
 • 2B är en bra allmän blyerts penna för att skissa och rita. Du kan skissa saker, planera och fylla i områden med toning och skugga. Underbar kvalitet på linjer. Den kan smetas ut lite och även enkelt raderas om det behövs. Den är tillräckligt mjuk för skuggning och ändå tillräckligt hård för att skärpa till en bra punkt. Kan användas i tydligt detaljerade områden på skisser, vilket ger skarpa kanter och tydliga avgränsningar.
 • 6B ger utmärkta möjligheter till skuggning och ger vackra, fylliga toner i mörkgrått. Idealisk för att lägga till kraftigare och mörkare skuggor och toner. Därmed kan du göra skisser och teckningar mer livfulla när de kontrasteras med mjukare nyanser och papprets vithet.
 • 9B är ganska mjuka pennor. Därför går de åt ganska snabbt. Ju mjukare penna, desto mer grafit blir det kvar på papperet. Måste vässas ofta. Den här pennan ger den mörkaste skuggningen, vacker blandnings- och utsmetningskvalitet. Linjer blir fylliga och varierade. Men glöm inte att vässa denna penna, annars kommer dina linjer att sakna avgränsningar och skärpa.

Undvik grafitpenna om du ska göra en mycket stor teckning eller skiss. Det är lättare att använda kol än grafit för större verk. För stora mörka partier är kol också bättre eftersom grafit ger en blankare yta.

Märken för kol och blyertspennor

Kol kan variera ganska mycket i pis. Här följer några tips i många olika prisklasser:

Utbudet av grafitpennor är större och varumärkena är mer allmänt kända. Skillnaderna mellan dem är mer subtila och upplevs bäst genom egna experiment. Håll utkik efter följande märken och var inte rädd för att använda en blandning i din slutgiltiga samling:

Både blyertspennor och träkol värdesätts högt av konstnärer – nybörjare såväl som erfarna.

Jag hoppas att du fått nytta av denna guide för grafitpennor och ritkol! Det bästa tipset är ändå att prova sig fram till dess att du hittar de ritpennor och / eller det kol som passar dig bäst.

Experimentera, utforska och framför allt – njut av att se din konst ta form!

FAQ: Frågor och svar om kol och grafitpennor

Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om kolpennor, kolstift, träkolspinnar och grafitpennor.

Kan man använda både kol och grafit i samma teckning?

Vanligtvis brukar kol och grafit inte kombineras i samma verk.

Vilken form av kol ingår i blyertspennor?

Vanliga blyertspennor innehåller grafit. Dessutom innehåller de lera. Hur mycket grafit som ingår avgör pennans hårdhet.

Vad heter blyertspenna på engelska?

Pencil eller graphite pencil.

Var kan man köpa blyertspennor billigt?

Du kan köpa blyertspennor billigt på Pen Store och hos Kontorsgiganten.

Hur tillverkas blyertspennor?

Blyertspennor tillverkas av grafit och cederträd. Grafiten blandas med lera och värms upp för att bilda blyertsstift. Stiften läggs i träskåror i cederträet och därefter limmas ett lager med cederträ fast ovanpå. En maskin skär loss pennorna, målar och vässar dem.