Gouache – En täckande konstform!

Gouache är en målarteknik där du som konstnär använder vatten men färgen är mer täckande än akvarellfärg. Konstformen kommer från Italien och kallas för guazzo.

Några konstnärer som du kanske känner till som har använder sig av denna teknik att måla med är: Anders Zorn, Matisse och Kjell Wihlborg.

Ibland kan det vara kul att skapa ett konstverk som inte är genomskinligt, men ändå lätt att applicera på duk eller papper. Kanske är det dags att prova på gouache?

Vad är gouache?

Gouache liknar vanlig vattenfärg i mångt och mycket, men har tillverkats för att vara täckande och inte genomskinlig. Den stora skillnaden är att färgpartiklarna är betydligt större jämfört med i annan vattenfärg, samtidigt som vattnet och pigmentet blir tjockare när du blandar.

Vanligtvis används gummi arabicum som bildningsmedel.

Dessutom kan gouache innehålla ett vitt pigment som oftast kommer från vanlig krita för att öka kraftfullheten i färgen.

Dessa faktorer gör att denna speciella färg blir inte bara täckande utan också tyngre, vilket gör att du har stor användning av gouachefärgen.

Gouaches historia

I början använde man termen ”guazzo” som innebar att det var en oljefärg över en bas av tempera. Begreppet vattenmedia började användas i Frankrike under 1700-talet, fast tekniken är mycket äldre än så. Att måla med tekniken gouache har man gjort sedan 1400-talet runt om i Europa.

Gouache-färg på omslaget till tidsskriften Femina 1929
Målning i gouache av Léon Bénigni till omslaget av modetidningen Femina 1929.

Hur målar du med gouache?

Principen är densamma som vid akvarell eller akryl. Du använder vatten antingen för att få färg på penseln eller göra färgen mer genomskinlig.

Det du bör tänka på är att du behöver planera ditt skapande på ett annat sätt då du inte kan måla över färgen förrän den har blivit torr, precis som med oljefärg.

Likaså får den våta färgen en annan nyans när den har torkat då de ljusa färgerna vanligtvis blir mörkare och de mörka färgerna blir ljusare.

Fördelen är att gouachefärgen torkar snabbt och blir övermålningsbar. Skulle du ha målat galet går det att lösa upp färgen med vatten i efterhand och ändra i din målning.

När det är dags att applicera färgen väljer du själv om du tar den direkt från tuben eller vill blanda ut den med vatten. Allt för att du ska få den önskade intensitet och tjocklek i ditt konstverk.

Vilka penslar passar bäst?

Beroende på vilket sätt du har valt att måla på behövs olika typer av penslar.

Tar du färgen direkt från tuben gäller det att penseln har spänst. Väljer du däremot att använda vatten till färgen krävs det att du har en mjuk pensel.

Det är enklast att köpa ett set med olika penslar med varierande tjocklek och spänst, för att sedan prova dig fram till vilka penslar som passar dig bäst till det typ av motiv du målar.

Vad kan du måla på?

Vanligaste underlaget som gouache målas på är akvarellpapper, men går även att måla på andra typer av papper, ytor eller på duk.

Det roligaste är att experimentera vilket underlag du föredrar att måla på. Så länge färgen fäster och stannar kvar efter att den har torkat går det att måla med gouachefärg.

Denna färg är mycket vanlig för affischer, serier eller illustrationer, samt för så kallade “En plein air”- målningar (skapande utomhus). Anledningen är att den täcker med en gång och torkar snabbt.

Ett bra exempel på detta är när det gjordes animeringar på 1900-talet och gouache användes till bakgrund eftersom färgen inte var genomskinlig.

Målning av Artur Beul med gouache och akvarell. Föreställer terasserna vid det historiska hotellet Feusisgarten i kantonen Schwyz, Schweiz. CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Akryl gouache

Det har kommit en ny typ av färg kallad – akryl gouache.

Färgen är likt den vanliga gouanchefärgen som också har en hög koncentration av färgpigment men skillnaden är att bindemedlet som används är akryl och inte gummi arabicum. Akryl gouache är även vattenlöslig när färgen är våt och torkar sedan till en täckande, vattenavvisande och matt yta.

Denna färg skiljer sig också från den vanliga gouachen då den innehåller sådana tillsatser som gör att ytan blir matt och att det går att omarbeta konstverket en längre tid. Det finns till och med vissa varumärken som det tar många timmar efter att du har applicerat färgen innan den torkar.

Tips! Varför inte prova att göra tavlor av dina foton? Du kan måla på dina fotografier med akryl och sedan rama in dem med en ramprofil – som ett riktigt konstverk!

Var köps gouachefärgen?

Du kan köpa gouachefärgen från olika butiker online, som exempelvis från Pen Store, Panduro och Winsor Newton online-butik. Du hittar den även i speciella butiker där konstnärsmaterial säljs.

Antingen kan du köpa set av tuber, burkar eller enstaka tuber om det är någon speciell färgnyans du vill ha.

Att tänka på…

Att skapa med gouache kan upplevas som en lite svårare konstform eftersom när färgen torkar så förändrar den sig men går fortfarande att lösa med vatten fastän den har torkat. Därför kan det vara en utmaning att måla i skikt.

Är du ute efter att måla tunt ska du inte använda gouachefärg eftersom dess egenskaper är att täcka över och bli ogenomskinligt. Det blir alltså inte snyggt att måla tunt!

Foto på omslaget av: Jeff Dahl, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

7 thoughts on “Gouache – En täckande konstform!”

 1. Tack så mycket! Det här var precis den typ av kunskap om GOUACHE jag sökte som nybörjare! Väldigt pedagogiskt skriven, användbar o inspirerande fakta👍😊💞🎨

  Reply
 2. Undrar om man kan använda färgen för att måla på väggar!? I vårt fall en putsat vägg. Vår dotter önskar sig en regnbåge på väggen. Hittar ingen information om detta

  Reply
   • Åh så bra, tack så mycket för svar! Tänkte ifall gouachefärgen kunde lösas upp, då den tydligen inte blir vattenfast sen den torkat (vilket jag inte hade koll på först), ifall man målade med nåt ovanpå men kanske inte funkar riktigt så, som jag befarade. Är ny på akryl och främst gouache men jag får testa och se😊

    Reply

Leave a Comment