Sy en egen stressboll

Stressbollar, även kallade handtränare eller squeeze-bollar, är små bollar gjorda av mjuk plast eller gummi som vanligtvis mäter mellan 5 och 10 centimeter i diameter. De är utformade för att passa perfekt i handen och kan enkelt pressas och knådas. En stressboll är vanligtvis fylld med ett mjukt material, som gel eller luft, som gör dem enkla att greppa och trycka ihop.

Stressbollar hjälper mot stress

Så hur kan stressbollar hjälpa dig att hantera stress? Det finns flera olika sätt som de kan användas på:

  1. Fysisk avkoppling – När du trycker ihop en stressboll med handen, ökar du blodflödet till handen och armen. Detta kan hjälpa till att lindra spänningar och muskelkramp, vilket i sin tur kan hjälpa dig att känna dig mer avslappnad.
  2. Mentalt fokus – Att använda en stressboll kan hjälpa dig att fokusera mentalt på en uppgift eller aktivitet. Genom att knåda och pressa bollen kan du koncentrera dig bättre på vad du gör och hålla distraherande tankar på avstånd.
  3. Stressreducering – Att trycka ihop en stressboll kan också hjälpa till att minska stressnivåerna i kroppen. När du känner dig stressad, ökar dina stresshormoner, som kan leda till en ökad hjärtfrekvens och höjt blodtryck. Genom att använda en stressboll kan du hjälpa till att minska de fysiska effekterna av stress.

Stressbollar är enkla att använda och finns i en mängd olika färger och former. De kan användas i en rad olika miljöer, inklusive på jobbet, i skolan eller hemma. De är också lätta att ta med sig i en väska eller ficka, vilket gör dem perfekta för personer som reser eller är på språng.

Sy en egen stressboll

Att sy en egen stressboll kan vara en rolig och kreativ aktivitet samtidigt som du får ett personligt stresshanteringsverktyg. Med lite tålamod och några grundläggande sömnadskunskaper kan du skapa en stressboll som passar just dina behov och preferenser.

Här är en steg-för-steg-guide för att sy din egen stressboll:

Steg 1: Samla material

För att sy en stressboll behöver du följande material:

  • Tyg (gärna stretchigt eller elastiskt material)
  • Sytråd och nål
  • Fyllning (till exempel ris, bovete, eller små bollar av gummi eller plast). Du kan också blanda fyllning, som exempelvis ris med lite garnrester eller bomull
  • Sax

Steg 2: Klipp ut tyget

Börja med att klippa ut två identiska cirklar i det valda tyget. Du kan använda en mall eller rita en cirkel direkt på tyget med hjälp av en penna och en papper. Cirkeln bör vara cirka 10 centimeter i diameter. Du kan ju såklart välja annan form än cirklar, om du vill det.

Steg 3: Sy ihop cirklarna

Lägg de två cirklarna ovanpå varandra med den vackra sidan av tyget vänd inåt. Börja sedan sy ihop cirklarna med en rak söm runt kanten, men lämna en liten öppning på cirka 2,5 centimeter.

Steg 4: Fyll stressbollen

När du har sytt ihop cirklarna, vänd bollen ut och in så att den vackra sidan av tyget hamnar på utsidan. Börja sedan fylla stressbollen med det valda fyllningsmaterialet genom öppningen som du lämnade. Var försiktig så att du inte överfyller stressbollen, den bör vara mjuk och lätt att krama.

Steg 5: Sy igen öppningen

När du har fyllt stressbollen, använd nål och tråd för att sy igen öppningen. Var noga med att göra sömmen så osynlig som möjligt.

Steg 6: Dekorera stressbollen (valfritt)

Om du vill kan du dekorera stressbollen med färger eller tryck. Du kan till exempel använda textilfärg eller textilpennor för att rita mönster eller motiv på stressbollen.

Andra varianter på egentillverkad stressboll

Det finns många andra varianter på hemmagjorda stressbollar man kan göra:

  1. Hårda stressbollar kan du enkelt göra genom att linda färgglada gummiband runt en kärna, exempelvis en vinkork
  2. Mjuka stressbollar kan du göra genom att fylla en vanlig ballong med mjöl, ris eller bönor
  3. En snabb variant är att fylla spetsen på en gammal strumpa med kaffebönor, knyta runt (eller sy) och klippa av den överflödiga tygbiten. Strumpan är ofta lagom elastisk!

Leave a Comment